Chcete být mladší a zdravější? Můžete. Přečtěte si, jak.

Chcete být zdraví, vypadat zdravě a mít nevyčerpatelnou energii? Můžete se zbavit svých nemocí, i těch dlouhodobých nebo „nevyléčitelných“. Můžete omládnout bez zásahu plastického chirurga, zmizí vám vrásky, šedivé vlasy znovu získají barvu. To není sen, ale skutečnost. Můžete sami ovlivnit své zdraví a to, jak vypadáte. Jak? Jednoduše tím, co a jak jíte.

Jsem moc stará, mě už nic nepomůže

Možná si myslíte, že ve vašem věku už se sebou nemůžete nic udělat. Máte své nemoci, vrásky a ztuhlé tělo. Ale každá buňka ve vašem těle se neustále obnovuje. Některé části těla se obnoví za 6 týdnů, ty pomalejší za 7 let. Pokud dnes začnete jíst zdravě nebo alespoň trochu zdravěji, za 7 let budete úplně jiný člověk. Ale už mnohem dříve ucítíte a uvidíte změny k lepšímu.

Chcete vědět, jak na to? Přečtěte si knížku OpRAWme se. Je to nejlepší knížka o zdravé stravě, jakou jsem kdy přečetla. Knížka je velmi příjemně napsaná, čte se jedním dechem a autor v ní vyvrací zažité mýty a vše logicky a pochopitelně zdůvodní.

Čerstvá strava je základ zdraví i mladistvého vzhledu

Už dlouho vím, že živá, čerstvá strava je to nejlepší, co můžeme našemu tělu dopřát a snažím se ji zařazovat co nejvíce. Začínám den ovocem a ke každému jídlu alespoň kousek zeleniny, ke svačině oříšky. Mám ráda ovocné a zeleninové saláty, k snídani si mixuji smoothie.

Jen strava ve své přirozené podobě nám totiž dá vše, co potřebujeme. Vitamíny, minerály, stopové prvky, enzymy. A mnoho látek, které ani nebyly vyzkoumány. Když ovoce uvaříme a uděláme z něj kompot, má úplně jiné chemické složení, než čerstvé.  A užitek pro organismus je minimální.

Výživa pro buňky

Buňky v našem těle umírají a vznikají nové. Díky tomu nic není ztraceno. I když jsme nejedli do dnešního dne zdravě, nové buňky můžou být zdravější než ty staré, pokud jim dáme tu správnou výživu. Jen díky čerstvým potravinám dodáte vašim buňkám vše, co potřebují. Pokud jim naopak dáváte jen minimum živin, vznikají buňky s různými vadami. Tak vznikají nemoci a my stárneme rychleji, než je nutné.

Přečetla jsem už spousty knížek o stravě a jejím vlivu na naše zdraví a myslela jsem si, že o zdravé stravě už vím vše. Ale v knížce OpRAWme se jsem se dočetla zásadní informace, které se jinde nepíšou.

Nemixujte potraviny

Co jsem nevěděla, je to, že každý druh potravin by se měl jíst ideálně samotně, nekombinovat s jinými druhy. V knize je velmi logicky a zábavně vysvětleno, proč to tak je. Není to žádná nudná a složitá teorie, autor používá různá zábavná přirovnání, aby to pochopil i člověk, který o fungování našeho trávení moc neví.

Každá potravina, každý druh ovoce nebo zeleniny má totiž jiné chemické složení a na jeho trávení si tělo vyrobí jiné trávicí šťávy a jinak ho začne zpracovávat.

Už když vložíme do úst jídlo, vysílá se do žaludku signál, jaké trávicí šťávy má připravit. Pokud jíme mix potravin, trvá trávení déle a tělo nevyužije všechny přijaté živiny. Pokud si tedy dáte rajče k vařenému obědu, nebudete z něj mít takový užitek, jako když si ho dáte samotné.

Jídlo nebo jed?

Pokud jíme vařené, chemicky upravené potraviny, tělo začne reagovat, jako byste snědli jed. Vytváří se obrané látky a zvyšuje se aktivita bílých krvinek stejně jako při napadení virem. Na zpracování vařené potraviny tělo nemá žádné speciální trávicí šťávy a tak se ho snaží co nejrychleji „nějak“ zlikvidovat a poslat z těla ven. Z takového jídla sice získáte nějakou energii na přežití, ale nezískáte základní stavební kameny pro zdravé tělo.

Když sníte hodně složité jídlo na zpracování v žaludku, kvasí vám tam, hnije a pak máte pocit těžkého žaludku, jsme nafouklí a unavení.

Nemusíte hned přestat jíst vše, co máte rádi a začít jíst jen čerstvé potraviny. To byste stejně dlouho nevydrželi. Ale zkuste si po ránu dát štávu z jednoho druhu ovoce nebo klidně samotné ovoce, jaké máte rádi.

Enzymatické okénko

Dejte tělu alespoň hodinku, aby mohlo vše pořádně zpracovat a využít a pak si dejte svou oblíbenou snídani. Nebo si po hodince dejte třeba jiný druh ovoce a vařené jídlo si dejte až k obědu.

Další možností je zakončit den čerstvou stravou, třeba jedním druhem zeleniny. Ale měli byste dodržet odstup alespoň 3 hodiny od posledního tepelně upraveného jídla, aby byl užitek z čerstvého jídla maximální. V knížce najdete i příklady jídelníčků, pokud si chcete živou, enzymatickou stravu pustit do svého jídelníčku více, třeba i jen nakrátko.

Nejezte klíčky

S některými informacemi mě autor doslova šokoval. Boří totiž mýty o tom, že klíčky jsou zdravé. Vyvrací domněnku, že himalájská sůl je lepší než jiné soli a proč není dobrá vláknina jako potravní doplněk.

V knížce OpRAWme se najdete  ale i spoustu jiných informací. Třeba to, co ovlivňuje váš spánek a jak to udělat, aby jste se opravdu dobře vyspali. Dozvíte se vše o zdravém bydlení a také něco o zvucích.

Na závěr knihy je spousta referencí od lidí, kteří chodili na přednášky a semináře autora. Když čtete o tom, jak se někdo zbaví cukrovky nebo bolestí kloubů, děti přestanou neustále marodit, nebo si přečtete příběh o dítěti s autismem, u kterého se po menší změně ve stravování během roka snížilo postižení o dva stupně, máte hned chuť to také zkusit.

Jestli chcete být dlouho zdraví a vypadat mladě, tahle knížka nesmí chybět ve vaší knihovničce. Koupit si ji můžete třeba tady:

Jak zdravě zhubnout - kniha Břicháč Tom

Marie Vavrochová
Mou vášní je přírodní léčba a prevence. Pomáhám vám najít přírodní cestu ke zdraví a zbavit se únavy. Více o mně si můžete přečíst zde >> Napsala jsem pro vás e-booky 13 tipů, jak získat ihned více energie >> , e-book o příčinách únavy Jak se zbavit únavy - napořád >> a e-book o tom, jak se odrazit ode dna a začít měnit svůj život k lepšímu Vzlétnout k oblakům >>
Komentáře